Plody sa vytvárajú v spodnej časti súkvetia. V obale s dlhými tenkými ostňami býva uložených dva až päť plodov – nažiek. Samotný plod je obalený nejedlým horkým kožovitým oplodím tmavohnedej až hnedočervenej farby, ktoré pred konzumáciou odstraňujeme. Po zbere môžeme gaštany uchovávať asi jeden mesiac v chladničke, prípadne dlhšie vo vlhkom piesku.
Plody sú veľmi výživné, obsahujú 6-8 % bielkovín, 3 % tukov a 40-42 % cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2 a minerálov – draslíka, zinku, železa, fosforu a iných. Majú vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky. Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky náročne pracujúcich a športovcov.
Plody gaštana jedlého závisia od druhu gaštana, ale aj od podnebia, počasia, zloženia pôdy či hustoty výsadby. Líšia sa veľkosťou, farbou, tvarom aj chuťou. Odrôd plodov je veľmi veľké množstvo.
Plody majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli.